Arnold Flamant

De afbeelding hieronder is een link
naar een kort eerbetoon aan Arnold.

Vorige maand, op 19 juli, verloren wij, toch nog onverwacht, onze dirigent Arnold Flamant. Hoewel hij begin dit jaar een belangrijke ingreep had ondergaan, was hij vanaf mei terug op post voor de wekelijkse repetities, en het leek erop dat hij langzaam aan terug de oude zou worden.  Het heeft niet mogen zijn.

De schok, die zijn afscheid in het koor teweegbracht, zal nog een hele tijd nazinderen. We verliezen een begaafd muzikant, die niet alleen als dirigent, maar ook als componist heel veel betekende voor het koor. Zijn inzet voor de repetities, voor afgewerkte partituren, voor de opbouw van een concert, zijn zin voor taal en poëzie, het maakte allemaal duidelijk hoe hij met hart en ziel voor het koor leefde.

Maar ook als mens laat hij in het koor een grote leemte na. Zijn talent, om met een kwinkslag op een moeilijk moment, de sfeer terug te doen kantelen, zijn omgang met de koorleden, zijn geduld als een muziekfragment er wat moeilijk inging... we missen het allemaal even hard.

Toen hij ons begin dit jaar liet weten dat hij een vrij ernstige ingreep moest ondergaan met nadien een relatief lange herstelperiode zei hij:
"Gezien geduld niet mijn grootste deugd is, hoop ik in de maand maart terug te kunnen deelnemen aan de activiteiten van Zingen is Zijn. Langer dan dit zal ik jullie niet kunnen missen".
"Tegenslagen in het leven", zei hij, "leren een mens alles relativeren". En hij vervolgde met een gedicht van Paul Snoek:

Als je in een boom woont moet je bidden
en hopen dat een hevig onweer losbarst
dat als een gek tekeergaat in je takken
tot je neervalt in het zomerharde gras.

Als je rijp bent doet vallen weinig of geen pijn.

Alleen het wachten kan wat langer duren
het zoet en onbeweeglijk blijven liggen
tot een wesp zich een smakelijk gat vreet
in het vlees van je peervormig hart.

Wie rijp is moet ook de gevolgen durven dragen.

We gaan verder zingen zonder jou, maar:

Om je heengaan zijn we verdrietig,
Om wie je was zijn we jou dankbaar.