Lieve Vanvinckenroye: repetitor

Lieve groeide op in een professionele muzikale omgeving. Haar vader was beroepsmuzikant. Hij volgde een zesjarige opleiding aan de Limburgse Orgel-en Zangschool onder de leiding van componist Arthur Meulemans. Tijdens de mobilisatie dirigeerde hij het "Meulemanskoor" in Hasselt. Als dirigent van de "Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia" in Kortessem was hij oprichter en dirigent van het "Gemengd Sint-Ceciliakoor". Als muziekleraar was hij werkzaam in het Klein Seminarie in Sint-Truiden, het O.-L.-Vrouwcollege in Genk en andere middelbare scholen in de provincie.

Als componist schreef hij meer dan honderd composities en bewerkingen voor gemengd koor. Ook componeerde hij zeven muziekmissen voor gemengd koor en was hij o.a. actief als organist in de Sint-Andrieskerk in Antwerpen.

(Foto Willy Vanheers)

Reeds op zeer jonge leeftijd kreeg Lieve van haar vader een opleiding piano, notenleer en harmonie. Later volgde ze bij het A.N.Z. de dirigentenopleiding onder de leiding van Michaël Scheck, Juliaan Wilmots en Erik Van Nevel.

Ze nam het dirigeerstokje over van haar vader in het Gemengd Sint-Ceciliakoor te Kortessem. Tijdens haar leiding ondernam het koor twee concertreizen naar Emiglia- Romagna in Italië, waar het koor optrad in de Dom van Cremona, in Piacenza, in Fiorenzuola d'Arda, in het park van de Villa Bellotta in Pontenure, in Ferrière en in Rome voor de Belgische Ambassade bij de Heilige Stoel. Tijdens deze concerten werd het koor op orgel begeleid door haar vader Albert Vanvinckenroye en op piano door Johan Bossers, Willy Appermont en Marcel Mombeek.

Samen met haar echtgenoot, Willy Vanheers, realiseerde ze veel musicals voor de jeugd. Verder gaf ze nog les in moderne -en karakterdans in Hasselt en in Genk. Haar grote passie is woord en drama.Gedurende dertig jaar was ze spelend lid van De Eenhoorn, een semi-professioneel theatergezelschap in Hasselt.